Festősablon használata

Festősablon használata

Festősablon használata házilag lépésről lépésre videóval, részletes leírással és képekkel.

Hogyan kell falfestő sablont házilag használni? Itt most megmutatjuk... Íme a legegyszerűbb és legnépszerűbb festősablon használati módszer, melyet kifejezetten ajánlunk kezdőknek.

FESTŐSABLON HASZNÁLATA VIDEÓ

Az alábbi videó jól kiegészíti a következő leírást. Ha kiváló eredményt akarsz, akkor érdemes lesz megnézned és el is olvasnod a segédletünket.

A FESTŐSABLON HASZNÁLATA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Íme a legegyszerűbb és legnépszerűbb festősablon használati módszer, melyet kifejezetten ajánlunk kezdőknek.

Amennyiben először használsz festősablont érdemes egy kis gyakorlást folytatnod, hogy ne a faladon kísérletezz, rendesen elsajátítsd a technikát és jó legyen az általad választott színkombináció is.

Használd a garázsod falát, vagy keress egy nagyobb kartont, egy régi pizzás dobozt,

ezeken kipróbálhatod a sablon használatát és fehér doboz segítségével megtalálhatod a megfelelő színt is.

KELLÉKEK A FESTŐSABLON HASZNÁLATÁHOZ

  • Festősablon használataFestősablon
  • Minta felület (régi nagy pizzás doboz, karton stb.)
  • Latex, víz vagy akril festékek,
  • Szivacs festőhenger lekerekített végekkel és ecsetek
  • Festékes tálca vagy egy eldobható műanyag tányér
  • Kis tapadású festő szalag, ragasztó spray (opcionális)
  • Papír törülközők vagy rongyok, tisztító eszközök és folyékony szappan
  • Létra (opcionális)
Kezdés

Nagyon fontos: Mindenképpen próbáld ki valahol a festősablon használatát, próbáld ki előzőleg a színeket mielőtt élesben a falon dolgoznál.

1. lépés

Festősablon használataGyőződj meg róla, hogy a fal, tiszta, pormentes és száraz állapotban van-e. Ne legyenek a falon repedések, dudorok és mélyedések, amelyek ahhoz vezetnek, hogy a festék a sablon mögé szivárog. Minden mélyedést és repedést előzőleg ki kell javítani.

A falnak tisztának kell lennie, ha előzőleg nedvesen megtisztítottad, akkor hagyd 24 órát száradni. Ha a lakásban lesz még festés gipsz stukkó felrakás akkor a festősablon használatát csak ezek elkészülte után érdemes megkezdeni.

2. lépés

Helyezd el a festősablont a falon, majd rögzítsd ragasztószalaggal.

Ne használj szigetelőszalagot, vagy celluxot, mert ezek túl ragacsosak és leszedéskor magukkal húzhatják a vakolatot, vagy néhány festékréteget.

A festősablonnak vízszintesnek kell lennie, kivétel, ha organikus mintákat, pl. virágokat, levelek és fákat akarsz felfesteni.

Festősablon használata

3. lépés

Most önts egy kis festéket a festéktálcába. Nem kell nagyon sokat, 2-3 evőkanálnyi festékkel is elkezdheted.

Görgesd végig a festőhengert a festéken, hogy az jól beigya a festéket, majd töröld le a felesleges festéket egy hajtogatott papír kéztörlőn úgy, hogy finoman oda-vissza görgeted rajta egy-két alkalommal.

A lényeg, hogy a henger felületén ne legyen összegyűlve festék és maradjon olyan a görgő mintha száraz lenne.

4. lépés

Festősablon használataGörgesd végig a festőhengerrel a festősablon felületét enyhe nyomással. Ha túl erősen nyomod, akkor ki fog folyni a festék a szivacsgörgőből és beszivároghat a sablon alá is.

Vigyáznod kell arra is, hogy nehogy a görgő felkapja a sablon széleit.

Könnyedén ellenőrizheted menet közben is az eredményt, ha óvatosan megemeled a sablon egyik sarkát.

Festősablon használata Tetszik, amit látsz? Elég a nyomás, vagy lehet ez egy kicsit több festék? Ha túl halvány a festés, akkor, csak hajtsd vissza a festősablont és görgesd végig a sablonon még párszor a festőhengert, akár erősebben is odanyomhatod, hogy jobban fogjon.

Ha nem takar elég jól a festék, akkor több rétegben is festhetsz. Ilyenkor váj pár percet, hogy megszáradjon az első réteg, majd kenj fel még egy réteget.

Ne légy türelmetlen, ne használj festéktől tocsogó hengert, inkább hagyj egy kis száradási időt a festéknek és jöhet a következő réteg.

5. lépés

Festősablon használataÓvatosan fejtsd le a sablont és élvezd az eredményt.

Most se légy türelmetlen, lassan és óvatosan húzd le a sablont a helyéről, nehogy az magával húzza a festéket, vagy a vakolatot.

6. lépés

A sablont tisztítás nélkül is áthelyezheted és kezdheted a következő helyre felvinni a mintát.

Csak akkor érdemes lemosnod a sablont, ha az már annyira megvastagodik a festéktől, hogy nehéz lesz vele dolgozni.

Amennyiben a következő minta felfestését már más színnel akarod elvégezni, akkor győződj meg arról, hogy a régi festék megszáradt-e rendesen, nehogy összekenje a falat az előző színnel.

TIPPEK ÉS TRÜKKÖK FESTŐSABLONHOZ

Tükörkép

Könnyen létrehozhatsz érdekes mintákat ha megfordítod, vagy fejjel lefelé használod a sablont.

Több szín

Ha több színt használsz, akkor azt javasoljuk, hogy mindegyik színhez külön festékhengert használj, vagy alaposan mosd ki a hengert folyó víz alatt.

Ha több hengert használsz, vagy csak szünetet akarsz tartani a munkában, akkor érdemes a hengert folpack fóliába tekerni, valamint a festékes tálcát befedni, így elkerülheted a festék száradását.

Festősablon használata

Az ecset használata

Bizonyos minták esetén előnyösebb lehet, ha a festést ecsettel végzed. Akkor érdemes ecsetet használnod, ha vékony apró és bonyolult mintákat kell felfestened, vagy több színű esetleg árnyalt képet szeretnél létrehozni.

Itt is nagyon fontos, hogy az ecset ne tocsogjon a festéktől, mert az befolyhat a sablon alá.

A festőhengeres módszerhez hasonlóan itt is el kell távolítanod a felesleget az ecsetről.

Festősablon használata

Az ecset használatához legjobb a döfködő, vagy körkörös mozgás.

Ecsettel felviheted a mintát különböző színekben is. Háromdimenzióssá teheted a képet különböző árnyalásokkal is.

Ecset használatával szabályozhatod a szín erősségét is, bizonyos helyeken több rétegben festve sötétebb lesz a minta, máshol enyhén vizes ecsettel felitathatod a festéket, így halványíthatod a mintát.

Mindig ügyelj arra, hogy az ecset ne kapja fel a minták szélén a sablont a falról és ne legyen sok a festék, ami befolyhat a festősablon alá.

Minta a sarokban

Nem kell megijedned a sarkoktól sem, mert ha követed az utasításokat akkor ez sem lesz nagy ügy.

Festősablon használataAkkor tudod a legszebb eredményt elérni, ha a saroknak első körben csak az egyik felét készíted el.

A festősablont hajtsd félbe és csak az egyik felét rögzítsd le, úgy ahogyan a képen is láthatod. A másik fele nyugodtan lógjon szabadon.

Festékhengerrel vidd fel a színt, a lógó részt tartsd meg a kezeddel.

Nem fontos közvetlenül betolnod a sarokba a festőhengert, nem baj ha festetlenül marad egy kis rész.

Ha kezd megszáradni a sarok egyik fele, akkor rögzítsd ragasztóval a másik felét és az előzőt tedd szabaddá. Az előzőhöz hasonlóan a másik oldalt is fesd fel.

Ha szárad távolítsd el a festősablont és kösd össze a mintát ecsettel. A sablon nélkül már könnyen hozzá fogsz férni a sarok legkeskenyebb pontjához is.

A hibák javítása

A frissen keletkezett apró hibákat, rossz helyre folyt festéket gyorsan eltávolíthatod egy nedves ruhával, vagy fültisztító pálcikával. Csak akkor kezdd el újrafesteni a mintát, ha a javított rész már teljesen megszáradt.

Amennyiben olyan hibát fedeztél fel, ahol nem takart teljesen a festék, akkor várd meg míg teljesen megszárad a falon a festék és a festősablon is, csak ezután rögzítsd vissza a sablont és javítsd a hibát még egy réteggel.

Ha jól csinálod, akkor is előfordulhatnak kisebb hibák és megfolyások. A festősablonnal készített faldekoráció kézi munka, tehát némi tökéletlenség ennek a természetes velejárója. Ne feledd, hogy Te tudni fogod hol vannak a hibák, viszont aki látja, az csak a teljes mintát, az összképet nézi és nem a hibákat keresi, ezért ezeket csak te fogod észrevenni.

Összekötő hidak

A hidak a teljes minta kisebb "levegőben lógó" részeit tartják a helyükön. Vannak akik ezeket utólag átfestik kézzel. Ez néha javítja a megjelenést, de ez nem mindig szükséges. Nem kell feltétlenül ezzel bajlódnod, mert igyekszünk úgy megtervezni a sablonokat, hogy azok a hidak átfestése nélkül is jól mutassanak.

Ha mégis szeretnéd átfesteni a hidakat, akkor ahhoz használj vékony ecsetet.

Festősablon tisztítás és tárolás

Festősablon használataA festősablonon idővel egy vastagabb festékréteg fog kialakulni, amely a festék fajtájától függően magától letöredezhet a sablonról, "megbőrösösdhet" így lehúzhatóvá válik, illetve vízfesték használata esetén ez könnyen lemosható marad.

Ha lemosod a festősablont, akkor az próbáld egyenletes felületre fektetni, mérettől függően mosogatóba, vagy fürdőkádba. Használj puha kefét és ne dörzsöld túl erősen a sablont, nehogy az elszakadjon, vagy megnyúljon.

Miután megtisztítottad, helyezd száraz ruhára és hagyd teljesen megszáradni.

A festősablonokat ne hajtsd össze. Próbáld meg két újságpapír közé fektetve lapos helyen, ágy alatt, ruhás fiók aljában tárolni.

Csak akkor tárold összetekerve, ha nincs más módod a tárolásra.

Festősablon javítása

Ha véletlenül elszakad az egyik "híd" a festés, vagy a tisztítás közben, akkor könnyen megjavíthatod azt egy kis darab cellux segítségével.

Festősablonok itt

Hozzászólások Festősablon használata cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!
P
PATKÓ ANNA
 Tisztelt Webárúház! Érdeklődni szeretnék,hogy a tájékoztató szövegben" az ecset használata" részben van az a sablon, fa virággal. Kérdésem az lenne, hogy ilyen sablon van-e Önöknek,és mennyibe kerül? Olyat szeretnék. 
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Patkó Anna

2017-10-29 08:50:00 Válasz
1 válasz megjelenítése
ironfor
Falmatrica Webáruház
Kedves Anna,
ez a festősablon már nincs kínálatunkban, de valahol megvan biztosan. Amint lesz egy kis időm, megkeresem és vissza rakom kínálatunkba. Jelezni fogok majd e-mailbe ha meg lesz.
Üdv. Norbi

2017-10-30 09:25:00 Válasz
K
Kata
 T. ART Matrica!
Érdeklődnék, hogy szöveget szeretnék mészkő sírlapra felírni, ehhez szöveg papírsablon és kültéri időjárás álló festék kapható Önöknél?
Várom válaszuk - Üdvözlettel: Kata

2016-08-05 08:23:00 Válasz
1 válasz megjelenítése
ironfor
Falmatrica Webáruház

Kedves Kata,

sablont erre a célra tudnánk készíteni egyszeri használatos öntapadósat amelyet a felvestés után ellehetne távolítani. Ami a festéket illeti, ilyesmit nem tartunk, ebben szerintem bármelyik festéküzletben tudnának Önnek segíteni.
 
Üdv. Norbi

2016-08-05 08:39:00 Válasz
D
Dani Viktória
 Kedves ART Matrica!
 
Szeretnék érdeklődni,hogy diszperziós festékkel is lehet használni a festősablonokat?
 
Üdvözlettel: Dani Viktória

2015-10-03 16:05:00 Válasz
1 válasz megjelenítése
ironfor
Falmatrica Webáruház

Kedves Viktória,

ezek a festősablonok polipropilén vékony műanyag lemezből készülnek. Lehet szinte bármilyen festékkel használni, még aceton alapú festékekkel is.  Diszperziós festékekkel is simán lehet használni ezeket a festősablonokat.
Üdv. Norbi

2015-10-05 10:51:00 Válasz